Rasa de porci Mangalita este una dintre cele mai apreciate in intreaga Europa datorita carnii gustoase și sanatoase pentru care este crescut animalul.
Carnea de culoare inchisa a rasei Mangalita, al carei gust aminteste de cea a mistreţului, contine mult mai puţin colesterol decat carnea de porc din standardele europene, care doar optic pare sa fie mai slaba.
Un argument important pentru a creste porci Mangalita este valorificarea carnii sale sanatoase. In toata Europa cererea este mare pentru aceasta carne.
Bunicii nostri stiu ca rasa de porci Mangalita se crestea in proportie de 30% pe teritoriul tarii noastre, in special in Transilvania, Banat, Oltenia si luncile Dunarii. Dar, agricultura socialista l-a alungat din cotet, pentru ca nu crestea intr-un an cat altii in sapte.
”Porcului Mangalita i se mai spune si uleiul de masline cu 4 picioare. Reteta originala a salamului de Sibiu se facea cu carne din scroafe Mangalita'', afirma un fermier din Sibiu.
Cum arata rasa de porci Mangalita
Are capul mic, urechile uriase care atarna, un nas fragil si carn. Porcul Mangalita are un gat mare si ceafa lata, cilindrica si scurta. Trunchiul este potrivit de lung, spatele musculos, solid. Pieptul este adancit, burta mare (trasatura specifica porcinelor!) si picioarele scurte.
Se remarca in mod deosebit prin parul sau creț, ceea ce i-a atras si porecla de oaie cu sorici. Rasa de porci Mangalita prezinta cinci varietati de culoare: rosie, neagra, cu abdomen de randunica, lupie (baris) si blonda.
Cum se cresc porcii Mangalita?
Si in privinta cresterii de porci Mangalita exista o serie de avantaje.
1 Nu sunt pretentiosi la hrana. Porcii Mangalita valorifica foarte bine porumbul si furajele ieftine produse in gospodaria taraneasca.
2. Rasa de porci Mangalita este rezistenta la boli si la conditiile climatice mai putin favorabile.
3. Se maturizeaza devreme intrand la reproductie la 11-12 luni.
4. Rasa de porci Mangalita este prolifica (fata 5-6 purcei).
5. Nu aveti nevoie de investiitii mari pentru crestere, deoarece auporta foarte bine intreținerea extensiva, in spațiu liber, careia i se adapteaza usor. Astfel, porcii Mangalita pot alerga dupa bunul plac, si avand parte de o crestere in libertate, nu inghesuiti in cotete, vor avea o carne delicioasa, de o culoare mai inchisa, carne preferata pâna si de amatorii de produse bio.
6. Carnea rasei de porci Mangalita conține puțina apa, in comparație cu cea rezultata de la porcii crescuți intensiv, in spații cu multe alte animale ingramadite. Tocmai de aceea, acest porc este recomandat pentru obținerea produselor de carne bazate pe uscare si pentru fabricarea suncii.
Iata caracteristicile:
- procent de carne 45 %;
- raport carne grasime 1,1/1.
„Adevaratul porc ecologic este de rasa primitiva, neselectionata si neameliorata, de exemplu Mangalita”, afirma Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
7. Carnea de porc Mangalita contine acizi grasi de tip omega 3, 6 si 9 si poate fi consumata si de persoanele care sufera de boli cardiovasculare, confirma acelasi institut.
La capitolul dezavantaje este faptul ca porcul Mangalita are o dezvoltare lenta.
Sursa:
www.fermierul.ro/modules.php?name=News&file=print&sid=1414